U18: Nem bírták el a nyomást juniorjaink

Tizenhat pontos, 71-55-ös vereséggel kezdte meg szereplését a DEAC Kosárlabda Akadémia a Nemzeti Junior Fiú Bajnokság debreceni rendezésű nyolcas döntőjében. Kádár Tamás tanítványai nagyon szerettek volna bizonyítani saját közönségük előtt, de a túlzott izgalom negatívan hatott teljesítményükre.

A hangulatra egy másodpercig sem lehetett panasz csütörtök délután az Oláh Gábor utcai Sportcsarnokban: a házigazda DEAC Kosárlabda Akadémia U18-as csapatát szép számú nézősereg buzdította a lelátókról a szezon eddigi legfontosabb mérkőzésén a Budapesti Honvéd gárdája ellen. A hazai szurkolók mellett a fővárosi piros-fehérek drukkerei is alaposan kitettek magukért, a két tábor egészen varázslatos hangulatot teremtett az arénában.

A súlyos sérüléssel bajlódó Ságodi Róbert helyén elsőként Jankó Csabának szavazott bizalmat az irányító poszton Kádár Tamás vezetőedző, rajta kívül Gadus Bogdán, Promise Udemezue, Fekete Csongor és Hegedüs Brúnó kezdte meg az összecsapást.

Sajnos a parázs atmoszféra megbénította a cívisvárosiak játékát a korai percekben, 8-0-ás Honvéd-vezetésnél Kádár mester kénytelen is volt kikérni első idejét. A megszakítást követően meg is születettek az első hajdúsági kosarak, azonban a fellángolás csupán átmenetinek bizonyult, a nyitónegyed derekára kétszámjegyűre hízott a debreceni deficit. (4-14) A DEAC Magyari Kristóf duplájával és Gadus Bogdán hármasával igyekezett kapaszkodni ellenfelére, de a mieink többször is balszerencsés megoldást választottak a periódus hajrájában, így megmaradt a tíz pontos távolság a felek között. (10-20)

A folytatásban Hegedüs Brúnó találatai révén életjelet adtak magukról a fehér-feketék, Udemezue zsákolása után pedig már csak négyegységnyi differencia állt az eredményjelzőn. (18-22) Akadémistáink fellelkesülő szimpatizánsai viszont gyorsan elcsendesültek, ugyanis a budapestiek a második felvonás hajrájában egy elsöprő, 16-0-s rohammal állva hagyták a teljesen leblokkoló vendéglátó együttest. (18-38)

A félidei fejmosás látszólag Jankóra gyakorolt leginkább hatást, kinek triplái néhány pillanatra ugyan megvillantották a fényt a sötétségben, de tíz alá sehogyan sem tudtak bejönni fiataljaink.  A harmadik etap végén ráadásul újfent fokozatot tudott váltani Losonczy Dániel alakulata, amivel el is döntötte a vitás kérdéseket. (36-55)

A záró játékrész érdemi változást már nem hozott, a DEAC futott riválisa után, de reális esélye ekkor már nem kínálkozott a találkozó végkimenetelének befolyásolására. A Honvéd tehát magabiztos győzelmet aratott, míg ifistáink elképesztően nehéz helyzetbe kerültek a továbbjutást illetően.

Budapesti Honvéd SE/A – DEAC 71-55 (20-10, 18-8, 17-18, 16-19)

DEAC KA: Jankó 12/12, Gadus 9/6, Udemezue 4, Fekete 7/3, Hegedüs 8.
Csere: Czipka 4, Debreczeni 4/3, Magyari 3, Balázsi -, Varga -, Orosi 4, Seszták.

Kádár Tamás: Az első félidőben hiányoltam a küzdést és az akarást, ez a főként a lepattanózáson látszott meg. Gratulálok a Honvédnak, az első játékrészben jobban akartak minden labdát, ennek köszönhetően nagy hátrányba kerültünk, a második félidőt viszont sikerült megnyernünk. Nehéz helyzetben vagyunk, de mindent meg fogunk tenni, hogy teljesítsük a célunkat.