U18: Nem sikerült felpörögnünk a keresztjátékra

Kilenc pontos, 81-72-es vereséget szenvedett a DEAC Kosárlabda Akadémia a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely gárdája ellen a Nemzeti Fiú Junior Bajnokság nyolcas döntőjének alsóházi keresztjátékában. Ezzel eldőlt, hogy Kádár Tamás legénysége a hetedik pozíció megszerzéséért léphet parkettre a vasárnapi helyosztón.

Nem volt sok ideje kiheverni a szívszaggató kiesést akadémistáinknak, hiszen Kádár Tamás együttesét szombat délelőtt máris pályára szólította a kötelesség – a fehér-feketékre a B-csoport negyedik helyén végző, eddigi nyeretlensége ellenére is komoly játékerőt képviselő Szombathely várt az alsóházi keresztjátékban.

A találkozó nyitánya Hegedüs Brúnóról szólt: a DEAC magasembere csapata első tíz pontjából nyolcat vállalt magára. Hegedüs mellé azonban senki nem tudott érdemben felnőni a kosarak gyártásában, és a negyed második felére a cívisvárosi center gólcsapjai is elapadtak. A sárga-feketék kihasználták a mieink gyengélkedését, és Arnóczi Áron és Kovács Levente vezényletével ötegységnyi fórra tettek szert a pihenőre. (10-15)

A folytatásban Gadus Bogdán sietett a hullámvölgybe kerülő cívisvárosiak segítségére, a hátvéd a periméteren kívülről és a festéken belülről egyaránt eredményesen célzott. Gadus egymást követő tizedik pontját követően vissza is szerezte a vezetést a hajdúsági alakulat (25-23), de Németh Bálint a félidő vége előtt behintett két triplát, aminek köszönhetően mégis a Falco vonulhatott kedvezőbb helyzetből a nagyszünetre. (27-32)

A térfélcsere után Gadus még egy hármast bedobott, majd ismét Hegedüshöz ragadta magához a stafétabotot, kettejük közreműködése révén öttel meg is lépett a DEAC. (42-37) Ekkor viszont a vasiak ihletett formába kerültek, és főként kinti találataiknak köszönhetően még a záró felvonás előtt megfordították az állást. (50-53)

Németh Bálint bombái az utolsó tíz perc során is sok gondot okoztak a debrecenieknek, de Jankó Csabáék ezzel együtt is tartották a lépést Karagity Milán tanítványaival – egészen a harmincnegyedik minutumig, amikor aztán egy 7-0-s futást produkált a dudántúli gárda. (59-65) Mint kiderült, ez meg is alapozta a vendégek sikerét, fiaink sorsát Németh hatodik távolija pecsételte meg végleg.

A DEAC így immáron legjobb esetben is csak a hetedik helyre érhet oda, ellenfele a Dávid Kornél Akadémia lesz a helyosztón, vasárnap reggel 9 órakor.

DEAC KA U18/A – Falco Vulcano Energia KC 72-81 (10-15, 17-17, 23-21, 22-28)

DEAC: Jankó 7/3, Gadus 25/9, Udemezue 5, Fekete 1, Hegedüs 25/3.
Csere: Magyari 2, Bankó -, Debreczeni -, Varga -, Hibján 3, Czipka 2, Seszták 2.
Vezetőedző: Kádár Tamás
Másodedző: Nemes Péter

Kádár Tamás: – Tompák voltunk a mérkőzés során, hiába próbáltunk meg több mindent, semmi sem tudta az energiaszintünket felfelé mozdítani.