U18: Ságodi-parádé, visszavágtunk a Sopronnak

Tizenegy pontos, 91-80-as győzelmet aratott a DEAC Kosárlabda Akadémia U18-as csapata a Soproni Sportiskola gárdája ellen vasárnap délután a Nemzeti Fiú Junior Bajnokság rájátszásának hetedik fordulójában.  A fehér-feketék sikeréhez az elképesztő formát mutató Ságodi Róbert egy harminckét pontos tripla-duplát szállítva járult hozzá.

Akadémistáinkat ismét Nemes Péter vezette csatába a Sopron elleni rangadón, ugyanis a napokban megszületett Kádár Tamás vezetőedző második gyermeke, Kádár Márton – a családnak ezúton is szívből gratulálunk, és sok boldogságot kívánunk. Mestere mellett Fekete Csongort is nélkülözni kényszerült a hajdúsági alakulat, rajta kívül azonban a teljes keret rendelkezésre állt. Az összecsapás kimenetelétől függetlenül már a DEAC és a Sopron is kvalifikálta magát az országos döntőbe, a mérkőzésnek a minél előnyösebb finálés pozíciók megszerzésének szempontjából volt jelentősége.

Kiegyenlített küzdelmet hozott az első felvonás, mely során jellemzően a vendégek jártak egy hajszálnyival előrébb. A korai percekben Flasár Botond kosarai révén jutott előnyhöz a Sopron, a mieink Ságodi Róbert és Debreczeni Olivér találataival tartották a lépést. Fej-fej mellett haladtak a felek egészen a negyed hajrájáig, amikor a dunántúliak Csendes Péter triplájával és Lakatos Levente közelijével hategységnyi fórhoz jutottak. (18-24) Fiataljaink azonban már a játékrész végére eltüntették hátrányuk jelentős részét, Hegedüs Brúnóék egylabdányi deficittel vonulhattak szünetre. (22-24)

A fordulatot Jankó Csaba becserélése hozta meg: a fiatal hátvéd parkettre lépése után azonnal értékesített egy távolit, majd néhány akcióval később még egyet – utóbbit követően már a DEAC vezetett. (31-28) Itt viszont még közel sem fejezte be Jankó, a következő akcióból egy középtávolit is bedobott, majd a soproniak agresszívabbá váló periméter-védekezését kihasználva három büntetőt is kiharcolt, melyeket kivétel nélkül a helyükre is tett. Még itt sem volt vége: a debreceniek huszonötöse faulttal együtt bombázta be harmadik hármasát, és a vonalról sem hibázott. A felsoroltak mellett még egy duplát is tartogatott a félidőre, de Carlos Vallejo tanítványai Flasár Botondnak és Csátaljay Péternek köszönhetően meccsben maradtak. (47-43)

A térfélcsere után Magyari Kristóf is beköszönt kintről, héttel megléptek a hazaiak. (52-45) A narancssárga mezeseket Csátaljay igyekezett mielőbb kikormányozni a hullámvölgyből, vezényletével tapadt a cívisvárosiakra a Sopron. A harmadik etap derekán kishíján kiegyenlítettek a hűség városának ifistái, de ekkor Magyari ismét behintett egy hárompontost, ezzel új lendületet kölcsönözve övéinek. A periódus legvégén azonban már nem tudta megakadályozni ellenfele visszajövetelét a DEAC, Flasár időntúli büntetőjével egalizáltak a soproniak. (67-67)

A két együttes között Ságodi Róbert személye bizonyult döntő faktornak, aki addigi kiváló teljesítményére még egy lapáttal rápakolt a negyedik tíz percben. Irányítónk a játék minden elemében maradandót alkotott; amikor épp nem saját maga volt eredményes – tizennégy pontot jegyzett az utolsó negyedben-, akkor társait szolgálta ki, míg saját palánkja alatt a lepattanók begyűjtésében jeleskedett. A Sopron védői leginkább csak szabálytalanság árán tudták megállítani, de Ságodinak az egypontosok sem jelentettek gondot, így a különbség egyre csak nőtt. Közvetlenül a lefújás előtti minutumokra már nem maradt kérdés a győztes kilétét illetően, Ságodi pedig a záróakció kiosztotta tizedik asszisztját is, amivel tripla-duplát ért el. (32 pont, 10 gólpassz, 11 lepattanó) Juniorjaink ezzel a diadallal a negyedik helyre léptek elő a táblázaton, és a listavezető Pécs otthonában fejezik be az alapszakaszt.

DEAC Kosárlabda Akadémia U18 – Soproni SI KA SKC/A 91-80 (22-24, 25-19, 20-24, 24-13)

DEAC KA: Ságodi 32/12, Gadus 7, Hibján -, Debreczeni 5/3, Hegedüs 7.
Csere: Jankó 19/9, Magyari 13/9, Udemezue 8, Varga, Czipka, Orosi, Lakatos.
Edző: Nemes Péter