Visszatekintő: Ilyen volt számunkra a Cholet Mondial

Akadémiánk nemrégiben első magyar csapatként részt vehetett a világszinten is elismert, kerek negyven éves hagyományokkal rendelkező Cholet Mondial kosárlabdatornán. A mieink két győzelmet begyűjtve a tizenegyedik helyen zárták a franciaországi küzdelmeket, melyek tapasztalatait Berényi Sándor szakmai igazgató és Halmai Norbert, a küldöttség vezetőedzője értékelte.

Március utolsó hétvégéjén Franciaországba utazott a DEAC Kosárlabda Akadémia U19-es növendékekből összeválogatott küldöttsége, hogy összemérje tudását tizenegy, a korosztályos világelitből érkező együttessel a Cholet Mondial elnevezésű, meglehetősen nagy hagyományokkal rendelkező, magasrangú utánpótlástornán. A viadalon való részvételre a mieink első magyar alakulatként kaptak lehetőséget, ami már csak azért is hatalmas dolog, mivel a Cholet Mondial immáron negyven esztendőre rúgó történelmében olyan nagy nevek is parkettre léptek, mint Tony Kukoc, Rudy Gobert, Jerry Stackhouse, vagy Bogdan Bogdanovic.

A cívisvárosiak a kanadai Polaris Prep Academy-vel, és a francia Metropolitans 92-vel osztoztak csoportjukon, s mindjárt egy vaskos meglepetést szállítva debütáltak: Hőgye Patrik meccsnyerő triplájának köszönhetően behúzták első találkozójukat az esélyesebb (s később a legjobb négy között végző) Metropolitans-szal szemben. A tűzerő sajnos délutánra elfogyott, a juharlevelesek bedeszkázták gyűrűjűket, melybe egyetlen hajdúsági hármas sem hullott be a 4×8 perc alatt, ami végzetesnek bizonyult. Nem csak a mérkőzés, de a továbbjutás szempontjából is, hiszen a franciák aztán legyőzték a Polaris-t, így körbeverés alakult ki, amiből a DEAC jött ki rosszul, s került a torna alsóházába.

A 9-12. helyért folyó csatározások remekül indultak, a Halmai-legénység valósággal állva hagyta olasz Pesaro-t a klasszifikációs ütközet nyitónegyedében, ám az itáliaiak szép lassan felébredtek, emeltek a fordulatszámon, amivel már nem tudtak lépést tartani Szentkuti Ákosék.  Ami a Pesaro ellen elmaradt, az az észt Audentes-szel szemben megvalósult: növendékeink a kezdetektől vezetve, remek kosárlabdát bemutatva magabiztos sikert arattak. Zárásképp a cseh Get Better Academy-vel ütközött meg a debreceni gárda, s bár a rajt újfent bíztatóan sikerült, a hajrára mentálisan és fizikálisan is elfáradtak fiaink, akik vereséget szenvedtek, így a tizenegyedik pozícióban fejezték be a tornát.

A trófeát a szintén francia Chorale Roanne Basket emelhette magasba egy hihetetlenül izgalmas finálét követően, míg a legértékesebb játékosnak járó különdíjat a bajnok keretéből Samuel Mariscal vihette haza. Az egyéni versenyeket illetően érdemes megemlíteni, hogy Hőgye Patrik elindult a zsákolóversenyen, és bár a döntőbe nem jutott be, a tőle megszokott, látványos megmozdulásokkal szórakoztatta a nagyérdeműt.

Értékelések:
Csoportmérkőzések:

DEAC – Boulogne-Levallois Metropolitans 92 (francia) 41-40 (8-12, 13-7, 4-14, 16-7)

Halmai Norbert: – Rögtön a  torna első mérkőzése a végjátékban dőlt el. A franciák a két magas, fizikális játékosukra építették a támadásaikat, amelyek zömét a büntetőterületen belül fejezték be, mi pedig fordítva, kívülről több labdás akciót inítottunk, több passzal próbáltunk rést találni a védelmükben, illetve a távoli dobásaink száma is magasabb volt. A sors is úgy hozta, hogy a mérkőzés utolsó kosara Hőgye Patrik által elengedett hárompontos dobásból született, de maradt még ideje a francióknak egy utolsó támadáshoz, amit kivédekeztünk, íg megnyertük a mérkőzést.

Polaris Prep Academy (kanadai) – DEAC 50 – 39 (10-8, 13-11, 17-9, 10-11)

Halmai Norbert:- Egy mérkőzésnyi pihenőt követően következett a kanadai csapat. Sajnos nem tudtuk átmenteni azt a dobó teljesítményt, amit az első mérkőzésen produkáltunk, 19 távoli kísérletből egyet sem sikerült kosárra váltani, kétpontos dobásaink is rossz százalékkal estek be a gyűrűbe, így nem lehetett elkerülni a vereséget. Ennek ellenére szorosan alakult az első félidő, de a harmadik negyedben már a védekezésünk sem működött, nagyon könnyen veszítettük el a párharcokat ebben a periódusban. Az utolsó negyedben lehetett volna úgy alakítani a csapatot, hogy legalább minél kevesebb legyen a különbség, ebben vállalom a felelősséget.

9-12. helyosztó

Pesaro (olasz) – DEAC 61-46 (11-21, 15-8, 19-9, 16-8)

Halmai Norbert:- Az első negyed minden edző álmaként alakult. Rövidített játékidővel 21 pontot dobni és 10 pont eőnnyel befejezni a negyedet nagy öröm és büszkeség. Támadásban és védekezésben is minden úgy alakult, ahogy elterveztük. Ami eztuán történt a mérkőzés lefújásáig az pedig rémálom. Úgy gondolom, hogy ennek metális/pszichés okai lehettek, hisz az olaszok semmi mást nem csináltak, csak emeltek védekezésben az agresszivitáson, támadásaikat pedig gyorsabban, könnyebben, és eredményesebben fejezték be. Leginkább az a fájó, ahogy elveszítettük a mérkőzést, nem a különbség.

Audentes (észt) – DEAC 56-72 (14-17, 14-24, 13-16, 15-15)

Halmai Norbert:- A torna legjobb mérkőzését játszottuk. Ezen a találkozón volt a játékunkban a legkevesebb és legrövidebb ideig tartó hullámvölgyünk mindkét oldalon, illetve az észtek ellen tudtunk emelni a játékunk színvonalán és eredményességen is mérkőzésen belül.

GBA JH (cseh) – DEAC 66-52 (12-19, 16-11, 18-13, 20-9)

Halmai Norbert:- Bosszantó, egyéni taktikai hibákból adódóan szereztek kosarakat a csehet az első negyedben. Sokkal nagyobb különbséggel kellett volna ezt a negyedet megnyerni. A folytatásban eredményesebben támadott az ellenfél, a mi teljesítményünk visszaesett, de előnnyel mehettünk a félidőre. Annyit kértem a fiúktól a harmadik negyed kezdése előtt, hogy próbáljunk meg olyan elánnal kezdeni, hogy lépésről-lépésre növeljük a különbséget, az ehhez szükséges agresszivitást, keménységet vigyék bele a párharokba, sajnos ez fordítva sült el. Az utolsó negyedben pedig teljesen szétestünk a pálya mindkét oldalán.

A tornát 2 győzelemmel és 3 vereséggel a 11. helyen fejeztük be. Rendkívül színvonalas esemény volt, szervezés szempontjából és szakmailag is fantasztikus volt élmény volt részese lenni! Szeretném megköszönni az akadémia vezetésének, hogy biztosították a részvételhez szükséges feltételeket, köszönöm a játékosok hozzáállását mérkőzésen belül és kívül egyaránt, köszönöm Sándor Bence munkáját, valamint köszönöm Berényi Sándor szakmai vezetőnek a lehetőséget, aki rám bízta a vezetőedzői feladatokat, és javaslataival, észrevételeivel, tanácsaival sokat segített! Bízom benne, hogy a DEAC Kosárlabda Akdémia hosszabb távon folyamatos résztvevője lesz a tornának!

Berényi Sándor, szakmai igazgató: – Nagy megtiszteltetés, hogy első magyar csapatként kaptunk meghívást, a kontinens egyik legnagyobb múltú és legszínvonalasabb tornájára. Mindent elmond a rendezvényről, hogy már 40.-ik alkalommal rendezték meg, és nagyjából 20 korábbi vagy jelenlegi NBA játékos fordult meg, köztük olyan nevek, mint Rudy Gobert, Nicolas Batum, Toni Kukoc, Dino Radja, Jerry Statckhouse, vagy Elton Brand. Biztos vagyok benne, hogy erről a tornáról is lesz olyan srác, akinek a nevével a drafton fogunk találkozni. Nekem a személyes kedvencem Aaron Towo-Nansi volt a Cholet csapatából. A tornán 5 mérkőzést játszottunk, két győzelem és három vállalható vereség után elmondható, hogy megálltuk a helyünket, az ellenfelektől és a szervezőktől is pozitív visszajelzéseket kaptunk. Sikerült legyőznünk a negyedik helyen végzett Metropolitans 92 csapatát, és a csak a körbeverés miatt nem kerültünk végül a legjobb 8 csapatba. A rendezés elképesztő volt, több, mint 150 önkéntes dolgozott az 5 nap folyamán. Kísérő eseményként szerveztek edző továbbképzőt – melyre előadónak kértek fel –  de volt zsákolóverseny, skills challenge és tripla dobó verseny is. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy itt lehettünk, hiszen a helyiek elmondása szerint minden idők legjobb döntőjét láthattuk, ahol hosszabbítás után 85:80-ra nyert a Roanne a helyiek ellen, több mint 5000 néző előtt, fantasztikus hangulatban. Bízunk benne, hogy a jövőben is lesz lehetőségünk képviselni az akadémiát és a magyar kosárlabdát egy ilyen rangos eseményen.