Kevésnek bizonyult a siker a második helyhez

Ugyan U20-as együttesünk tizenhat ponttal nyert Szegeden, a Budapesti Honvéd huszonnéggyel verte a Zalaegerszeget, így a mieink a harmadik pozícióban fejezték be az alapszakasz küzdelmeit.

Győzni kell, amennyivel csak lehet – ez volt U20-as alakulatunk jelmondata a Szedeák elleni alapszakaszzáró előtt. A DEAC-nak ugyanis nem volt elég egy szimpla diadal a Budapesti Honvéd visszaelőzéséhez, Kovács Imre tanítványainak arra is figyelniük kellett, hogy héttel többel nyerjenek a Tiszaparton, mint a fővárosiak hazai pályán a ZTE ellen.

Az összecsapás azonban nem igazán a mieink elképzelései szerint kezdődött. Az első negyed jelentős része pontszegényen alakult, ami nem kedvezett túlzottan a rohanni kívánó hajdúságiaknak, az meg aztán pláne, hogy a pihenő előtti két percben a Szeged rálépett a gázpedálra. Hibján Mátééknek ezáltal a fór építgetése helyett leginkább riválisuk üldözésére kellett koncentrálniuk. A második etap elején nyolccal is vezetett az SZTE, de válaszul is érkezett egy 8-0, mellyel ismét egálra módosult az állás. Innen viszont megint Nemes Péter fiai tudtak hamarabb elmozdulni, Varga Ferencék mehettek újfent a „pénzük” után. Szerencsére erőfeszítéseiket siker koronázta, 39-39-es döntetlennel vonulhattak az öltözőbe a csapatok.

A térfélcserét követően szép lassan átvették az események feletti irányítást akadémistáink, ám meggyőző fölényt képtelenek voltak kialakítani a szívósan tapadó házigazdákkal szemben. Ebben a harmadik etap hajrája során bemutatott 10-2-s cívisvárosi futás hozott változást, kilencegységnyi előny birtokában fordulhattak rá az utolsó felvonásra a Kovács-fiúk. Noha jó 220 kilométerrel arrébb a Honvéd ekkorra már lezongorázta az érdemi kérdéseket, növendékeinknek szerencsére erről senki sem szólt. Az elfogyni látszó vendéglátókon átszaladt a főként Hibján Máté triplái révén menetelő fehér-fekete különítmény. A differencia mértéke egészen a lefújásig nagyjából húsz pont környékén stagnált, ebből tizenhat maradt a dudaszóra.

Mivel a BHSE huszonnéggyel múlta felül a ZTE-t, jobb gólkülönbségének köszönhetően második maradt, Czermann Patrikék tehát harmadik kiemeltként kvalifikáltak az országos döntőbe, a legjobb nyolc között a MAFC gárdájával találkoznak majd.

SZEDEÁK U20-DEAC Kosárlabda Akadémia U20 84-100 (24-20, 15-19, 20-29, 25-32)
DEAC KA:
Varga F. 15/6, Bata 24/9, Sólyom D. 2, Hibján 22/15, Bankó 15.
Csere: Turán 12/9, Hegedüs -, Czermann 10, Varga S., Várszegi.
Vezetőedző: Kovács Imre