Tíz percig volt kérdéses

Második mérkőzését is sima győzelemmel abszolválta a DEAC Kosárlabda Akadémia U20-as kosárlabdacsapata Szolnokon, a korosztályos NBI/A hétközi fordulójában. Jesper Gustavsson és Léránt Gábor együttese több, mint negyven ponttal bizonyult jobbnak az Olajbányász ifjoncainál.

A debreceniek svéd trénere egy helyen változtatott a Paks elleni kezdőötösén, Kiss Kolos ezúttal a padról szállt be, helyét pedig a betegség után szép lassan ismét formába lendülő Neuwirth Bence foglalta el. Az első negyed kaotikus állapotokat hozott, nyolcszor változott a vezető csapat kiléte, egyik gárda sem tudta leszakítani a másikat. Túlnyomó többségben a hazaiaknál volt az előny, azonban a játékrész utolsó percében Neuwirth hármasa és Kiss Kolos büntetője után már ismét a mieink álltak jobban. (20-22)

Ekkor még nem sejtette senki, hogy perceken belül eldől a mérkőzés, pedig így lett. Csikaiék egy 13-0-s futással kezdték a második negyedet, amivel jelentősen megléptek vendéglátóiktól. (20-31) Az ismét remeklő Kovács Ákos vezetésével a különbség egyre nagyobb lett, akadémiánk játékosai teljes mértékben állva hagyták a Tisza-partiakat, akik mindössze hat egységig jutottak ebben az etapban – szemben a DEAC 27-jével. A félidőben 49-26-ra vezettek a fehér-feketék.

A térfélcserét követően is a hajdúságiak kezdeményeztek, Kovács mellett a dupla-dupláig (14 pont, 11 lepattanó) jutó Kiss Kolos, és a szintén kiváló napot kifogó Czermann Patrik és Kurucz Ádám húzták csapatunk szekerét, utóbbi triplájával 25. percre már harminc volt a differencia. (29-59) A biztos siker fényében sem engedtek ki Jesper Gustavsson és Léránt Gábor fiai, mi több, a záró felvonást is tíz ponttal nyerték, így a lefújás pillanatában 84-46-ot mutatott az eredményjelző a cívisvárosiak javára.

Szolnoki Olajbányász U20 – DEAC Kosárlabda Akadémia U20 46-84 (20-22, 6-27, 12-17, 8-18)  

DEAC U20: Kurucz 13/9, Balázsi 6, Neuwirth 8/6, Csikai 6, Kovács Á. 18/6
Csere:
Kiss K. 14/3, Batbataar 3/3, Turcsik 3, Czermann 13, Ságodi.
Vezetőedző:
Jesper Gustavsson
Másodedző:
Léránt Gábor

Jesper Gustavsson: Némileg rendezetlenül kezdtünk, támadásban és védekezésben is egy lépéssel ellenfelünk mögött jártunk. Ezt a második negyedben teljes mértékben kiküszöböltük, felkeményedett a védekezésünk, és támadásban is rendeztük a sorainkat. A győzelem kulcsa az volt, hogy ki tudtuk venni a játékból a szolnokiak egyik legjobbját, Csomós Kristófot. Külön öröm volt látni az U18-asokat, akik minden pályára lépésük alkalmával új színt és energiát vittek a játékba.