U20: A legidősebbek között is bajnokot avatnak a hétvégén

Csütörtök délelőtt elkezdődik a Morgen Ferdinánd Emlékbajnokság, azaz az U20-as élvonal nyolcas döntője Budapesten. A DEAC Kosárlabda Akadémia csapatának sorsa szempontjából a nyitónap rendkívüli fontosságú, hiszen Jesper Gustavsson és Léránt Gábor tanítványai 11 órakor és 19 óra 30 perckor is pályára lépnek a Ludovika Arénában.

Március 27-én, a PVSK-Veolia gárdája ellen játszotta utolsó tétmérkőzését a DEAC Kosárlabda Akadémia U20-as csapata. Rendhagyó módon, különböző okokból kifolyólag fiainknak hatvannyolc napot kellett várniuk a végső megmérettetésre, azonban végre elérkezett az idő, csütörtökön elkezdődik a csata a bajnoki címért.

A tornát – korábbi utánpótlás-döntőkkel ellentétben – a hagyományos, csoportmérkőzéses rendszerben fogják lebonyolítani. Neuwirth Bencéék a B-jelű négyesbe kerültek, a Sopronnal, a Honvéddal és a Budafokkal egyetemben. Az ellenfelek közül a mieink egyedül a Sopron együttesével találkoztak az alapszakaszban, egymás elleni mérlegük jelenleg 1-1-re áll. A Budapesti Honvéd a piros csoportot elsöprő fölénnyel nyerte, a piros-feketék mindössze egy vereséget szenvedve kvalifikálták magukat a fináléra. Ami a Budafokot illeti, Balogh Mátéék óriási hajrával utasították maguk mögé a Vásárhelyi Kosársulit a zöld csoportban, megszerezve a döntő utolsó kiadó helyét.

Már a csütörtöki játéknapon sok kérdésre választ kaphatunk, hiszen a fehér-feketék duplázni fognak: 11 órakor a Budafok, míg 19 óra 30 perckor a Budapesti Honvéd együttesével csapnak össze. Amennyiben ez a két ütközet cívisvárosi győzelemmel zárul, Kalassai Martinék nagy eséllyel éremért játszhatnak majd a helyosztókon.

A hajdúságiak svéd mestere, Jesper Gustavsson bizakodva várja a tornát.

– Annak ellenére, hogy ránézésre több, mint két hónapunk volt felkészülni, a többi korosztályos döntő miatt ez korántsem így volt. Ennek ellenére úgy érzem, hogy jó formában vagyunk, a héten végre teljes létszámmal edzettünk, és több videó-szekción is túl vagyunk. Ha megnyertük volna az alapszakaszt, talán valamivel könnyebb dolgunk lenne a másik ágon, de ezzel egyáltalán nem szabad foglalkoznunk. Nem is lehet más célunk, mint minden mérkőzést megnyerni, amire véleményem szerint reális esély van. A Sopront már egyszer le tudtuk győzni hazai pályán, és a Honvéddal is volt lehetőségünk összemérni tudásunkat, ahol ugyan vereséget szenvedtünk, de ezt egyáltalán nem tartom mérvadónak, hiszen tét hiányában egyik csapat sem mutatta ki igazán foga fehérjét. Szerencsére minden játékosom egészséges, Kalassai Martin és Ságodi Róbert is megérkezett az U18-as fináléról, valamint Neuwirth Bence és Balázsi Soma is visszatért a felnőtt együttestől. Úgy gondolom, megvan bennünk a potenciál a végső győzelemre, de egy ilyen eseményen minden megmozdulásnak, minden döntésnek kiemelt jelentősége van, úgyhogy nem hibázhatunk. Összességében boldogok vagyunk, hogy végre itt lehetünk, azt pedig garantálom, hogy utolsó leheletünkig küzdeni fogunk céljainkért – nyilatkozta a skandináv tréner.

A csoportmérkőzések menetrendje:

június 3., csütörtök

11:00   DEAC Kosárlabda Akadémia U20 – Budafok-PSE U20

19:30   Budapesti Honvéd SE U20 – DEAC Kosárlabda Akadémia U20

június 4., péntek

15:00   DEAC Kosárlabda Akadémia U20 – Sopron KC U20