U20: A páros játékrészek hozták meg az áttörést

A második negyedben elhúzott, majd a negyedik negyedben kiütötte az Alba Fehérvár együttesét a DEAC Kosárlabda Akadémia U20-as csapata. Horváth Imre tanítványait elsősorban a Neuwirth Bence- Balázsi Soma- Tóth Gergő trió vezette sikerre az Alba Fehérvár ellen.

Két ötven százalékos mérlegű gárda találkozott egymással az U20-as élvonal harmadik fordulójában.  Akadémiánk fiataljai pécsi vereségüket szerették volna feledtetni, míg a fehérvári ifjak a Falco elleni hazai fiaskó után igyekeztek javítani az Oláh Gábor utcai Sportcsarnokban.

Kass Balázs duplái nyitották a kosarak sorát, a mieink Madar Kristóf és Balázsi Soma révén egyenlítettek. Balázsi kettő-plusz-egyes akciója után a vezetést is átvette a DEAC, de Poleksic Milos triplája újfent a vendégeket juttatta előnyhöz. Az egész első negyedet ez a tendencia jellemezte, végül Szívós Patrik kettesével a fehér-feketék jártak előrébb a nyitó játékrész végén. (23-22)

Neuwirth Bence két hármassal megadta az alaphangot a folytatásra, de Balázsi sem akart lemaradni társától a pontgyártásban. Kettejük versenyfutása rendkívül pozitív hatást gyakorolt a hajdúságiak támadójátékára, valamint ekkorra a védekezés is összeállt.  A cívisvárosiak valósággal átrohantak a kék-fehéreken: a félidőre már jelentős lett a távolság. (53-35)

A fordulás után tovább növelték a különbséget Horváth Imre tanítványai, Madar Krisztián kosarát követően 64-38-as hazai fórt mutatott az eredményjelző. Ez a differencia nagyjából állandósult a harmadik etap hátralévő részében, azonban az Alba a záró felvonásra fordulva még be tudott jönni húsz alá. (74-56)

A végjáték aztán örömjátékot hozott, a Neuwirth-Balázsi páros egy 13-2-es futással egyszer s mindenkorra eldöntötte a győzelem sorsát, a kegyelemdöfést pedig a szintén kiválóan játszó Tóth Gergő találatai, és Papy Bence pontos távoli kísérletei vitték be. Ezzel a sikerrel akadémistáink a bajnokság nyolcadik helyére kerültek.

DEAC Kosárlabda Akadémia U20 – Alba Fehérvár U20 104-68 (23-22, 30-13, 21-21, 30-12)

DEAC KA: Madar Kristóf 11, Kurucz 7/3, Balázsi 18, Fekete, Tóth L. 6.
Csere:
Neuwirth 26/12, Tóth G. 20, Madar Krisztián 7, Papy 6, Szívós 3, Kiss, Fülep.
Vezetőedző: Horváth Imre
Másodedző: Léránt Gábor