U20: Elsöprő negyedik negyed, fölényes siker

Huszonöt pontos, 82-57-es győzelmet aratott a DEAC Kosárlabda Akadémia U20-as csapata a Zalakerámia ZTE KK együttese felett a korosztályos élvonal nyolcadik fordulójában. Horváth Imre tanítványai harminc percig keresték a fogást zalai riválisukon, akiken aztán a negyedik negyedben valósággal átgázoltak.

Fiataljaink zsinórban két vereség után szombaton a Zalaegerszeg ellen igyekeztek visszatalálni a siker ösvényére. Horváth Imre kerete alaposan átalakult a Kaposváron látotthoz képest: Neuwirth Bence és Balázsi Soma szolgálataira ezúttal a felnőttcsapat vezetőedzője, Milenko Topics tartott igényt, azonban visszakerültek a Madar-ikrek, valamint Lovas Botond, Promise Udemezue és Tóth Gergő is az U20-asok között várt a bevetésre.

Rendkívül döcögősen indult a találkozó a mieink számára, a tehetséges zalaegerszegi center, Csuti Kornél megállítása alaposan feladta a leckét a debreceni fiataloknak. A vendégek magasembere futószalagon gyártotta a kosarakat, és saját gyűrűjének őrzéséből is tevékeny részt vállalt, így a negyedik percben máris időt kellett kérnie a DEAC-nak. (2-12) A megszakítás után Tóth Gergő révén pár pillanatra közelebb kerültek a kék-fehérekhez a cívisvárosiak, de a pontatlan távoli kísérletek és a könnyűszerrel eladott labdák eredményeként a negyed végére visszaállt a kétszámjegyű differencia. (10-20)

A folytatásra már egy jóval energikusabb hazai csapat futott ki a pályára, Szívós Patrikék egy 7-0-s futással kezdték a második felvonást. (17-20) A ZTE megmentőjének ismét Csuti Kornél bizonyult, aki zsinórban három duplával törte meg övéi gólcsendjét, majd Szalay Domonkos is betalált, ezzel pedig újfent ellépett a Zalaegerszeg. (23-30) Kurucz Ádám ekkor végre elsüllyesztette az első sikeres debreceni triplát, de szinte azonnal érkezett rá válasz, végül 34-28-as állásnál fordultak a felek.

A térfélcserét követően egy újabb sebességgel feljebb kapcsoltak a házigazdák – főként Kiss Kolos kapta el a fonalat – és egy 14-3-as etappal átvették a vezetést. (42-37) A Zalakerámia oldalán ezen a ponton az addig halványabban teljesítő Simó Bence lépett elő vezérré: a villámléptű hátvéd produkciójának köszönhetően Baki Gergely együttese várhatta kedvezőbb helyzetből a záró játékrészt. (48-51)

Az utolsó negyed óriási fordulatot hozott, Kiss Kolos egy tízpontos magánszámot mutatott be, azaz két kettes mellé két hármast is a helyére tett. A túloldalon eközben teljesen kifogyott a puskapor, és ekkorra kispadok hossza közötti eltérések is kiütköztek. Kiss-t hamarosan Szívós váltotta le az elsőszámú kosárfelelős szerepében, a végjáték pedig a DEAC szempontjából igazi örömkosárlabdába, és totális kiütésbe torkollott. Czermann Patrikék ezzel megszerezték negyedik győzelmüket a bajnokságban, és ötvenszázalékosra javították mérlegüket.

DEAC Kosárlabda Akadémia U20 – Zalakerámia ZTE KK U20 82-59 (10-20, 18-14, 20-17, 34-6)

DEAC KA: Lovas -, Szívós 18, Kiss 20/9, Varga 4, Czermann 12.
Csere: Kurucz 7/3, Tóth 10, Madar Krisztián 6/3, Madar Kristóf 2, Gadus 2, Udemezue 1, Jankó -.
Vezetőedző: Horváth Imre
Másodedző: Léránt Gábor

Horváth Imre: – Nagyon sok hibával játszottunk az első félidőben, ezzel megnehezítve saját dolgunkat. Az eredmény sima győzelmet mutat, pedig sokat kellett küzdenünk ezért a különbségért. A ZTE rövidzárlata ellenére kialakította helyzeteit, így örülnünk kell annak, hogy egy ilyen szoros mérkőzésen ekkora különbséggel meg tudtunk nyerni.