U20: Elveszítettük a bronzcsatát, a negyedik helyen végeztek az U20-asok

Egy félidőt követően még vezetett a DEAC Kosárlabda Akadémia U20-as együttese a Sopron KC ellen a Morgen Ferdinánd Emléktorna bronzmérkőzésén, a fordulás után azonban összeomlottak Jesper Gustavsson és Léránt Gábor tanítványai, így a mieink a negyedik helyen zárták a 2020-21-es bajnoki kiírást.

Az U20-as nyolcas döntő zárónapján a DEAC Kosárlabda Akadémia a harmadik helyért zajló csatában volt érdekelt, méghozzá az ellen a soproni gárda ellen, melyet a csoportkörben egyszer már legyőztek Balázsi Somáék. Az előjelek tehát a hajdúságiaknak kedveztek, ugyanakkor a kék-fehéreket a nemes visszavágás vágya fűtötte.

Álomszerűen kezdtek a debreceniek, első tíz pontunkra mindössze egy büntető érkezett válaszul. A dunántúliak Sitku Márton vezérletével igyekeztek kilábalni a korai hullámvölgyből, aki két hárompontosával közelebb hozta övéit az első negyed végére. (16-9)

A második etap is jól indult a cívisvárosiak számára, a védekezés továbbra is remekül működött, Balázsi Soma kitűnő karmesterként irányította övéit a hátsó szekcióban. Pollák Balázs duplájával már tizenhárom egységnyi különbség állt az eredményjelzőn, amit Neuwirth Bence zsákolása tizenháromra növelt. (26-13) A viharfelhők ezután kezdtek gyűlni, a Csátaljay Barna és Sitku Márton húzta Sopron egy csapásra magára talált, és egy óriási hajrával a félidőre mindössze egy pontra dolgozta hátrányát. (33-32)

A térfélcserét követően Kovács Ákos juttatta újfent lélegzetvételnyi előnyhöz a DEAC-ot, de két támadással később Sitku révén egyenlíteni tudott Bors Miklós alakulata. (38-38) Mi több, Csátaljay Barna triplájával a vezetést is átvette a Sopron, amire Ságodi Róbert egy ötpontos egyéni szériával felelt. (43-41) Ekkor vette a kezébe a mérkőzés alakulását a fiatalabbik Csátaljay-testvér: az ifjú Péter négy hármasa mellett egy duplát is elsüllyesztett a Debrecen gyűrűjében a játékrész végéig, melyhez bátyja, Barna, és Nyikos Barnabás is hozzátett egyet-egyet – az utolsó felvonásra mínusz tízről fordultak rá akadémistáink. (48-58)

A zárónegyedben sem tört meg a kék-fehérek elképesztő dobóformája, míg a DEAC kosarasai nem tudtak mit kezdeni a fellelkesülő soproniak kőkemény védekezésével. Ennek köszönhetően a távolság egyre csak nőtt a csapatok között, végül tizenhat ponttal bizonyultak jobbnak a hűség városának fiai. Rangidős korosztályunk tehát három győzelemmel és két vereséggel zárta a tornát, mely a negyedik hely megszerzésére volt elegendő.

DEAC Kosárlabda Akadémia U20 – Sopron KC U20 60- 76 (16-9, 17-23, 15-26, 12-18)

DEAC KA: Pollák 8, Neuwirth 4, Balázsi 6, Csikai 6, Kovács 11.
Csere:
Kalassai 11, Ságodi 11/3, Nemes 3/3, Fábián, Kurucz, Kiss.
Vezetőedző: Jesper Gustavsson
Másodedző:
Léránt Gábor

Jesper Gustavsson: – Ha két hét múlva visszatekintek a torna végeredményére, valószínűleg elégedett leszek, azonban jelen pillanatban nagyon csalódott vagyok. A Sopron védekezésbeli váltásait nem tudtuk megfelelően reagálni, hiába próbáltunk ki többféle variációt, a második félidőben semmi nem akart működni, ellenfelünk pedig átrohant rajtunk.