U20: Felőröltük az Albát

Az első húsz percet követően még némi meglepetésre a fehérváriak jártak közelebb a sikerhez az Oláh Gábor utcai Sportcsarnokban, azonban a második félidőben nem hagyott esélyt riválisának a cívisvárosi alakulat.

Korántsem állt teljes keret Kovács Imre vezetőedző rendelkezésére péntek délután; a mieink legjobb pontszerzői közül négyen (Várszegi Ádám, Ságodi Róbert, Hőgye Patrik, Hegedüs Brúnó) is hiányoztak az Alba Fehérvár elleni összeállításból.

Ennek ellenére is a hajdúságiak számítottak az összecsapás toronymagas esélyeseinek a tizenharmadik pozícióban szerénykedő kék-fehérekkel szemben, ez viszont az első negyedben egyáltalán nem tükröződött a parketten. A veszítenivaló nélkül érkező vendégek bátor fellépésükkel meglepték a cívisvárosiakat, akiknek ráadásul alaposan meggyűlt a bajuk a székesfehérvári zónavédekezéssel is. A statikusan kosárlabdázó hazaiak dobásai rendre kimaradtak, míg Kertész Dániel tanítványai főként gyorsindításokból eredményesnek bizonyultak, ráadásul főként Szántó Patrik révén távolról is be-betaláltak. (13-18)

A második etap elején mélypontra kerültek önmaguk árnyékaként játszó akadémistáink, Simon Dávid 2+1-es akciója után tizenöt egységnyire hízott hátrányuk. (14-29) A félidő hajrájában aztán megindították felzárkózásukat a Kovács-fiúk, végre behullott néhány DEAC-tripla, miközben a palánkok alatt Czermann Patrik szorgoskodott hatékonyan. Ugyan a nagyszünetre nem olvadt el teljesen a deficit, de már csupán egylabdányi differencia választotta el a feleket. (39-42)

Az öltözőből egy 8-2-s futással tértek vissza a csatatérre Bata Olivérék, ezzel hosszú idő elteltével visszakerült az előny a házigazdákhoz. (49-44) A rövid rotációs lehetőségekkel rendelkező Alba egyre fáradni látszott, a harmadik etap közepén már tízzel is vezettek növendékeink (60-50), ám a Fejér-megyeiek a Szántó Patrik-Szabó Lehel-Simon Dávid trió hárompontosaira támaszkodva életben tartotta esélyeit. (63-58)

A záró periódus során minden kételyt eloszlattak Czermann Patrikék a győztes kilétét illetően. Hibján találatai visszaállították a kétszámjegyű differenciát, nem sokkal később Szász-Veres Márk bombája pedig már húszpontosra növelte a debreceni fórt. (83-63) Az utolsó tíz percet 30-15-re nyerte a DEAC, így a végjáték izgalommentesen zajlott le, U20-asaink magabiztos sikert arattak.

Az Alba Fehérvár sérülést szenvedő játékosainak, Horváth Zoltánnak és Szabó Lehelnek mielőbbi felépülést kívánunk.

DEAC Kosárlabda Akadémia U20-Alba Fehérvár U20 93-73 (13-18, 26-24, 24-16, 30-15)
DEAC KA:
Bata 16/3, Balázsi Á. 5, Fekete Cs. 10/3, Szilágyi 4, Czermann 22.
Csere: Varga S. 4, Hibján 11, Turán 2, Varga B. 2, Jankó 9/9, Szász-Veres 6/3, Orosi 2.
Vezetőedző: Kovács Imre

Kovács Imre: – Nehezen lendültünk játékba, az első félidőben egyáltalán nem az történt a pályán, amit elterveztünk. A zónavédekezés ellenszerét sokáig nem találtuk meg, sok helyzetünk maradt ki. Örülök neki, hogy a fordulás után sebességet tudtunk váltani, szerencsére a végére nem forgott veszélyben a siker. Gratulálok az Albának is, hiszen remekül küzdöttek, a sérülést szenvedő játékosaiknak pedig jobbulást kivánok.