U20: Férfias csatát nyertek meg fiaink

Kilenc pontos, 73-64-es győzelmet aratott a DEAC Kosárlabda Akadémia U20-as csapata az SZTE-Szedeák ellen a korosztályos élvonal 22. fordulójában. Jesper Gustavsson és Léránt Gábor tanítványai a gyengébben sikerült kezdés után a két középső negyedben fordították meg az összecsapást.

Ahogyan arra számítani lehetett, mindkét fél nagy sebességgel indította a találkozót, ami nem is csoda, hiszen a két pont megszerzése a Debrecennek és a Szegednek is rendkívül fontos volt. A feldobás utáni első percekben inkább a vendégek akarata érvényesült, a Balogh Szilárd vezette Szedeák öttel ellépett. (6-11) Szerencsére korán ébresztőt fújtak Kalassai Martinék, 12-12-nél egalizált a DEAC. A kosárszegény első felvonást a szegedi Pinnyey Márton büntetői zárták, mínusz kettőről várhatták a folytatást a cívisvárosiak. (12-14)

A második etapban már akadémiánk fiataljai domináltak, Fábián Szabolcs kosarával a tizennegyedik minutumban fordítani is tudtak. (19-17) Ezt követően hatalmas adok-kapok vette kezdetét, a védekezés háttérbe szorult, ami az eredmény alakulásán is meglátszott. A félidő végéhez közelítve beindult a hajdúsági gólgyár, ehhez Fábián zsákolása adta meg az alaphangot. Kalassai Martin triplája után Balázsi Soma is megdobta a sajátját, majd egy 2+1-es akciót is betett a közösbe, így a DEAC négypontos előnnyel fordulhatott. (41-37)

A harmadik negyedre még jobban felpaprikázódtak ifistáink, akik egy 9-2-es futással tovább növelték a különbséget. (50-39) A tiszapartiak az egész meccsen szorosan őrzött Polányi Kristóf lévén zárkóztak, a huszonkilencedik percre öt egységet le is faragtak hátrányukból. (52-46) Hamar elejét vette a kék-fehérek rohamainak a vendéglátó, a differencia pedig a periódus végére ismét kétszámjegyűvé vált. (59-46)

A negyedik tíz percben igyekezett dűlőre vinni a csatát a Debrecen, a hosszú kihagyás után visszatérő Pollák Balázs kettesével már tizenhat ponttal jártak előrébb fiaink. (67-51) Teljesen még ekkor sem lélegezhettünk fel, hiszen a Szedeák utolsó erőtartalékait mozgósítva hamarosan újfent bejött tíz alá. (68-60) Visszaút azonban már nem volt a vendégek számára, Sólyom Bencéék sikeresen törlesztettek októberi vereségükért. A találkozó legjobbja a dupla-dupláig (21 pont, 10 lepattanó) jutó kapitány, Balázsi Soma lett, de a hosszú kihagyás után pályára lépő Pollák Balázs is megmutatta, hogy töretlenül számíthat rá a szakmai stáb.

DEAC U20 – SZTE-Szedeák U20 73- 64 (12-14, 29-23, 18-9, 14-18)
DEAC U20: Sólyom 2, Neuwirth 9/3, Kalassai 10/9, Balázsi 21/9, Fábián 12.
Csere: Pollák 14, Czermann 2, Kiss 2, Ságodi -, Batbataar -, Nemes, Madar Krisztián.
Vezetőedző: Jesper Gustavsson
Másodedző: Léránt Gábor

Jesper Gustavsson: – Egy jó értelemben véve kellemetlen ellenfelet sikerült ma legyőznünk. Mindkét gárda kiválóan küzdött, fizikális csata dúlt a pályán. Remek munkát végeztünk a vendégek egyik legjobbján, Polányi Kristófon, ami kompenzálta, hogy nem igazán ültek a kinti dobásaink.