U20: Háromból három, csoportelső a DEAC!

A Sopron KC együttesét is legyőzte, így hibátlan mérleggel, elsőként továbbjutva zárta a Morgen Ferdinánd Emléktorna csoportkörét a DEAC Kosárlabda Akadémia U20-as csapata. Jesper Gustavsson és Léránt Gábor tanítványai szombat délután az Alba Fehérvárral csaphatnak össze a fináléba jutásért.

Már az U20-as döntő első játéknapján eldőlt, hogy a B-jelű kvartettből a DEAC Kosárlabda Akadémia és a Sopron KC alakulata kerül az elődöntőbe. Péntek délután a két százszázalékos gárda ütközött meg egymással, a tét pedig a csoport első helye volt.

Schöll Richárd két közelije a kék-fehéreket juttatta négypontos előnyhöz a mérkőzés korai szakaszában, de Balázsi Soma triplája után már a Debrecen vezetett. (7-6) Ez a tendencia az egész nyitónegyedet jellemezte, a soproniak zömében duplákkal operáltak, míg a mieink elsősorban a 6,25-ösön túlról gyűjtögették az egységeket. Neuwirth Bence és Kovács Ákos is betalált kintről, de ezzel együtt is csak egypontos cívisvárosi fórral ért véget a kosárszegénynek mondható első tíz perc. (15-14)

A rövid pihenőt követően is fej-fej mellett haladtak a felek, azonban 21-21-es állásnál Bors Miklós fiai egy 8-0-s etapot produkálva állva hagyták a debrecenieket. (21-29) A hátrány eltüntetése ismét a kapitányra, Balázsira hárult, aki két extra hármassal alapozott meg egy 10-0-s hajdúsági rohamot. (31-29) A félidő tartogatott még egy fordulatot, Sitku Márton ziccerével a dunántúliak álltak jobban a nagyszünetben. (35-36)

Az igazsághoz a harmadik negyedben sem kerültünk közelebb, ugyan Csikai András távolijával a huszonhatodik percben hat ponttal meglépett a DEAC (48-42), két minutummal később újfent döntetlent mutatott az eredményjelző. (50-50) Ekkor vérszemet kaptak a Gustavsson-legények, akik Neuwirth és Ságodi vezetésével egy 15-0-s futással végleg leszakították magukról riválisukat. (65-50) Innen már nem volt visszaút az SKC számára, így a B-csoport első helyét a cívisvárosiak szerezték meg. A mutatós sikerből oroszlánrészt vállalt ifjú irányítónk, Pollák Balázs, aki húsz pontja mellett tizenegy lepattanót is begyűjtött.

Pihenni nincs idő, hiszen azonnal kezdődnek is az elődöntők: Kalassai Martinék ellenfele az Alba Fehérvár lesz péntek délután, 14 órakor.

DEAC Kosárlabda Akadémia U20 – Sopron KC U20 71 – 62 (15-14, 20-22, 18-14, 18-12)

DEAC KA: Pollák 20, Neuwirth 17/12, Balázsi 10/9, Csikai 3/3, Kovács 13/3.
Csere: Kalassai 4, Ságodi 4, Sólyom -, Fábián -.
Vezetőedző: Jesper Gustavsson
Másodedző: Léránt Gábor

Jesper Gustavsson: – Remekül védekeztünk, és jól lepattanóztunk, ennek köszönhetően sikerült legyőznünk a véleményem szerint fizikálisan erősebb ellenfelünket. Támadásban még nem tudtuk kihozni magunkból a bennünk rejlő maximális potenciált, de remélem, hogy a hátralévő két mérkőzésen megtaláljuk megfelelő ritmusunkat.