U20: Hatalmas bravúr Székesfehérváron

Hiányos kerettel, idegenben vágtak vissza U20-asaink az Alba Fehérvárnak: Jesper Gustavsson és Léránt Gábor fiai minden negyedet megnyerve 74-66-ra verték riválisukat a kulcsfontosságú találkozón.

Mindössze nyolc DEAC-akadémista utazott el Székesfehérvárra szombat reggel, az Alba Fehérvár elleni U20-as rangadóra. Ennek oka, hogy a csapat tizennyolc év alatti játékosai a héten karanténba kényszerültek, így értelemszerűen rájuk nem számíthatott Jesper Gustavsson. A munka elvégzése tehát rutinosabb kosarasaink nyakára maradt, kik közül öten is legalább harminc percet töltöttek a pályán.

A tavaly decemberi, rendkívül kevés pontot hozó odavágóhoz képest ezúttal alaposan bekezdtek a felek. Jelentős előnyt kiépíteni azonban az egészséges kosártermés ellenére egyik gárda sem tudott, az első negyed adok-kapokjából Pollák Balázsék jöttek ki eggyel jobban. (21-23) A folytatásra mindkét oldalon stabilizálódott a védekezés, ezt jelzi, hogy második tíz perc során összesen huszonkét pont született. A félidő utolsó két percében nagyot hajráztak Neuwirth Bencéék, 30-26-os hazai vezetésnél egy 9-0-t futottak, amivel az összecsapás addigi legnagyobb előnyével vonulhattak szünetre. (30-35)

A fordulás után is a debreceniek domináltak, a harmadik etapban először Balázsi Soma triplája, (33-42) majd Pollák Balázs kettese után is sikerült kilenccel ellépnünk. (39-48) Végleg leszakítani viszont nem sikerült a kék-fehéreket, így az ütközet végkimenetele a záró felvonásra is nyílt maradt. A távolságot a negyedik negyedben is tartani tudták fiataljaink, a harminchetedik percben pedig már tizeneggyel is vezettünk, így a mérkőzés eldőlni látszott. (54-65) Ebből a fórból a végére csak hármat tudott lefaragni az Alba, így akár csak a két csapat előző randevúján, ezúttal is nyolcpontos vendégsiker született.

Alba Fehérvár U20 – DEAC Kosárlabda Akadémia U20 66- 74 (21-22, 9-13, 20-21, 16-18)
DEAC:
Pollák 19/3, Neuwirth 21/3, Balázsi 13/12, Csikai 6/3, Fábián 14.
Csere:
Sólyom 1, Nemes, Batbaatar.
Vezetőedző: Jesper Gustavsson
Másodedző: Léránt Gábor

Jesper Gustavsson: – Elképesztően büszke vagyok a srácokra, akik rendkívül keményen küzdöttek negyven percen keresztül. Remekül felkészültünk, mindenki tisztában volt a saját szerepével a csapaton belül, és hozzá is tudta tenni a maga részét. Sokkal jobban védekeztünk, mint előző találkozásunk alkalmával, és a lepattanókért is alaposan megharcoltunk.