U20: Heroikus fordítás a pontzuhatagban

A harmadik negyedben tizenhat pontos hátrányban is volt, a végére mégis fordítani tudott a DEAC Kosárlabda Akadémia U20-as csapata Kaposvárott. Jesper Gustavsson és Léránt Gábor tanítványai a záró felvonás során elképesztőt hajráztak, melynek köszönhetően újabb fontos sikert arattak.

Hosszú idő után újra teljes kerettel dolgozhatott U20-as együttesünk edzői stábja, miután a Kaposvár elleni mérkőzésre visszatértek a korábban karanténba kényszerülő tizennyolc éven aluli játékosok is. Jesper Gustavsson feltűnően magas szerkezettel küldte hadba fiait: a kezdőötösben Csikai András, Kovács Ákos és Fábián Szabolcs is helyet kapott.

A találkozót a hazaiak kezdték jobban, akik Puska Bence és Takács Arnold kosaraira építve ötpontos fórra tettek szert. (14-9) A mieink egy 7-0-s periódussal az első negyed közepén előnybe kerültek, (14-16) azonban a játékrész vége újfent a Delfineknek sikerült jobban, így ők várhatták kedvezőbb pozícióból a folytatást. (26-22)

A második negyed kísértetiesen hasonlóan alakult, a kék-fehérek elléptek, majd visszakapaszkodott, és átvette a vezetést a DEAC. (34-35) A félidő lefújásakor mégis a kaposvári alakulat neve mellett szerepelt magasabb érték, miután Fehér Benjáminék egy 13-4-es futást produkáltak. (54-47)

A pihenő után állandósította tíz körüli előnyét a KKK, mi több, a huszonnyolcadik minutumban már tizenhat egység is volt a két gárda között. (75-59) A somogyiak ebben az időszakban jóformán képtelenek voltak hibázni – főleg Cohill Eric Edwards remekelt – ezzel pedig rendkívül nehéz helyzetbe kerültek Csikai Andrásék. (83-71)

A végjáték őrületes izgalmakat tartogatott, a hajdúságiak rendezték soraikat, és mindent egy lapra feltéve vendéglátóik torkának estek. Pollák Balázs betöréseit és Neuwirth Bence távoli bombáit képtelenség volt hatástalanítani, míg Kovács Ákos a palánkok alatti terület urává lépett elő. A tizenhárom pontos hátrányban lévő DEAC-os ifjak öt perc leforgása alatt huszonkét egységet termeltek, ezidő alatt a Kaposvár mindössze háromig jutott, így az állás megfordult a debreceniek javára. (93-99) Az utolsó szó mégis a hazaiaké lehetett volna, akik azonban mindkét meccslabdájukat elvétették, ez pedig cívisvárosi diadalt jelentett.

Kaposvári KK U20 – DEAC Kosárlabda Akadémia U20 101- 102 (26-22, 28-25, 29-24, 18-31)

DEAC U20: Pollák 25, Neuwirth 26/21, Csikai 6, Kovács 17, Fábián 12/6
Csere: Kalassai 10/3, Sólyom 4, Czermann 2, Kiss -, Kurucz, Nemes, Batbaatar.
Vezetőedző: Jesper Gustavsson
Másodedző: Léránt Gábor

Jesper Gustavsson: – Ismét nem úgy kezdtünk, ahogyan szerettünk volna, sokáig rohantunk az eredmény után. Nem figyeltünk eléggé oda a Kaposvár jó dobóira, akik megbüntették hibáinkat és rendre értékesítették az üres helyzeteket. Az olykor tetemes hátrány ellenére sem adtuk fel, és a negyedik negyedben idei legjobb tíz percünket produkáltuk. Támadásban ritmusba kerültünk, míg a védőtérfélen agresszívabbak lettünk, és többet váltottunk. Nagyon színvonalas mérkőzés volt, ahol egyik csapat sem érdemelt veresége. Úgy gondolom, a záró etapban bajnokesélyeshez méltó teljesítményt nyújtottunk.