U20: Hibátlan starttal a legjobb négy közé!

A Budafok és a Budapesti Honvéd gárdáját is legyőzte a DEAC Kosárlabda Akadémia U20-as csapata a Morgen Ferdinánd Emlékbajnokság első napján, így Jesper Gustavsson és Léránt Gábor legénysége a pénteki eredményektől függetlenül biztosan kvalifikálta magát a torna elődöntőjébe. A csoportelsőség kérdése azonban még nyitott, erről a Sopron elleni összecsapás fog dönteni.

Csütörtök délelőtt a Budafok együttese ellen kezdték meg az U20-as nyolcas döntő küzdelmeit a DEAC Kosárlabda Akadémia rangidősei. A korosztályos NBI/B zöld csoportjának bajnokával szemben kötelező elvárás volt a győzelem Balázsi Somáék számára, akik ennek megfelelően öt és fél perc ismerkedés után jóformán átrohantak riválisukon. A Kovács Ákos és Neuwirth Bence vezette hajdúságiak már az első negyed végére tizenhat pontos előnybe kerültek (30-14), melyet a félidőre huszonnégyre hízlaltak. (59-35)

Habár a lényegi kérdések a nagyszünetre eldőltek, a szimpatikusan küzdő budafokiak Balogh Márton és Szántó Levente kosaraival a harmadik etapban három pontot faragtak a különbségen. (82-61) A végeredmény alakulásának szempontjából ennek már nem volt jelentősége, ahogyan annak sem, hogy az utolsóelőtti minutumban Kiss Kolos duplája révén a fehér-feketék átlépték a százpontos álomhatárt. A biztos siker tudatában a végjáték során Jesper Gustavsson már tudatosan pihentette kezdőjátékosait, hiszen este a Budapesti Honvéd ellen egy ki-ki meccs várt fiainkra.

Mivel a Honvéd a nyitómeccsen vereséget szenvedett a Soprontól, aki aztán a papírformát is érvényesítette a Budafok ellen, egyszerűsödött a képlet: ha a mieink felülmúlják a házigazdát, ott lesznek a legjobb négy között. A debreceni fiatalok ennek megfelelően elképesztő tűzzel vetették magukat csatába, első tizenhárom pontjukra nem érkezett válasz a piros-feketéktől. 16-2-es cívisvárosi fórnál a Honvéd mestere, Sabáli Balázs egy időkéréssel valamelyest felrázta övéit, Tanoh Andrásék egy 8-0-s futással ismét látótávolságon belülre hozták magukat. (16-10) A negyed vége azonban ismét a DEAC-nak sikerült jobban, így 23-12-es debreceni vezetésnél érkezett el az első szünet.

A második negyedben fokozatosan elolvadt a differencia, Tanoh és Szentirmai Ákos közreműködésével egy pontra feljöttek a vendéglátók, akik egy támadással később Tóth Bence duplájával már a vezetést is átvették. (32-33) Az első húsz percet mégis a mieink zárták előnyben, köszönhetően Kalassai Martin büntetőinek. (40-36)

Szerencsére ifjoncaink a fordulás után visszaszerezték kezdeti lelkesedésüket, Kalassai kosarai után ismét kétszámjegyű különbség állt az eredményjelzőn. (47-36) Az egyenletesen kimagasló teljesítményt nyújtó Kovács mellé Pollák Balázs is felzárkózott a pontgyártásban, majd Neuwirth is behintett egy hármast, így tizenhat ponttal elléptek a hajdúságiak. (61-45) Talán ekkor sikerült végleg megtörni a hazaiakat, akik minden erőfeszítésük ellenére már nem tudtak érdemben közelebb kerülni a Debreceni Egyetem alakulatához a lefújásig. A dupla diadal elődöntőt ért a Gustavsson-legénység számára, Sólyom Bencéék péntek délután pedig a csoportelsőséget is megszerezhetik a Sopron KC ellen.

DEAC Kosárlabda Akadémia U20 – Budafok PSE U20 102 – 75 (30-14, 29-21, 23-26, 20-14)

DEAC KA: Pollák 9/3, Neuwirth 10/6, Balázsi 13, Csikai 4, Kovács 26/3.
Csere: Kalassai 11/6, Kurucz 10/6, Fábián 6, Batbaatar 5/3, Sólyom 2, Kiss 2.

DEAC Kosárlabda Akadémia U20 – Budapesti Honvéd U20 82 – 71 (23-12, 17-24, 22-12, 20-23)
DEAC KA:
Pollák 18, Neuwirth 11/6, Balázsi -, Csikai 13/3, Kovács 21/3.
Csere:
Kalassai 11/3, Ságodi 6, Fábián 2, Sólyom -.

Vezetőedző: Jesper Gustavsson
Másodedző: Léránt Gábor

Jesper Gustavsson: – Nagyon boldog vagyok, hiszen a csapatom mindkét mérkőzésen a jobbik arcát mutatta, a srácok egymásért küzdöttek a pályán. Külön öröm, hogy már nézők is lehetnek a csarnokban, így a hangulat is méltó az esemény rangjához. Az ehhez hasonló eredményekért küzdöttünk egész évben, de még korántsem végeztünk, hiszen a hátralévő mérkőzéseken még rengeteg feladat áll előttünk.