U20: Izgalmas végjáték után vettük be az ASE erődjét!

Bár a mérkőzés nagyrészében vezetett csapatunk Pakson, a hazaiak a hajrában nagy küzdelemre késztették Kovács Imre gárdáját – a kiélezett csata végén a cívisvárosiak egyetlen ponttal bizonyultak jobbnak riválisuknál.

Favorithoz méltó módon indította tolnai vendégjátékát U20-as együttesünk. Az összecsapás tempóját kezdettől fogva a mieink diktálták, azonban érdemi különbséget sokáig nem tudtak kialakítani. A korai percekben az ellenfél palánkja alatt rendkívül hatékonyan tevékenykedő Czermann Patrik vezényletével lépkedtek előre ifjoncaink, majd a nyitónegyed felénél Varga Sándor villanásaival tartották az addig megszerzett, öt pont körüli fórjukat a hajdúságiak. Az igazi áttörést a pihenő előtti utolsó minutum hozta meg, Orosi Bálint és Czipka Milán ketteseit Jankó Csaba fejelte meg egy triplával, ezzel kétszámjegyűvé vált a debreceniek vezetése. A játékrész végén Kékesi Kolos szakította meg Várszegiék futását egy duplával, a szünetben nyolcegysényi differencia szerepelt a táblán. (19-27)

A folytatásban Orosi és Czipka újabb találatai révén gyorsan visszaállt a közte tíz. Az előny mértékét a félidő derekáig kiválóan óvták Czermannék, ám a felvonás hajrájában rohamot indított a házigazda – Géringer Gergő zsákolását követően már csupán öttel jártak előrébb a fehér-feketék. (42-47) A pillanatnyi megtorpanáson Bata Olivér büntetőivel és Hegedűs Brúnó középtávolijával lendült túl a DEAC, mely így plusz kilenccel vonulhatott az öltözőbe. (42-51)

A térfélcsere után tovább faragta hátrányát az ASE, a harmadik etap közepén Kékesi hármasával egylabdányira olvadt növendékeink vezetése. (51-54) Hajszálnyira csökkenő egérútját főként a remekül teljesítő Varga Boldizsár-Orosi Bálint páros eredményességére támaszkodva őrizte utánpótlásműhelyünk, mely így a befejező szakasznak kétakciónyival kedvezőbb helyzetből vághatott neki. (69-73)

A záró tíz percben aztán utol is érte a Kovács-tanítványokat a vérszemet kapó Paks, sőt, Kékesi távolijával kisvártatva fordítottak is az atomvárosiak. (80-77) A lefújáshoz közelítve egyre nagyobb gödörben találták magukat fiaink, három minutummal a végső dudaszó előtt már öttel volt lemaradva a DEAC. (84-79) Varga Sándor trojkája viszont a lehető legjobbkor csapódott be a tolnaiak gyűrűjébe, Czipka egypontosaival pedig visszakerült a vezetés a debreceniekhez. (84-85) A következő támadásokból Kékesi és Várszegi váltott tust, majd Czermann értékesített hidegvérrel egy ziccert. (86-89) Ezután Inalegwu közelijével egyetlen pontra zárkózott az Atomerőmű, s bár mindkét fél előtt akadtak még lehetőségek, a hátralévő időben nem esett több kosár. Fiataljaink tehát a végjátékban mutatott lélekjelenlétüknek köszönhetően diadallal abszolváltak Tolna vármegyei kiruccanásukat, és tartják pozíciójukat a képzeletbeli dobogó második fokán.

Atomerőmű SE U20-DEAC Kosárlabda Akadémia U20 88-89 (19-27, 23-24, 27-22, 19-16)

DEAC KA: Jankó 8/3, Varga S. 16/6, Várszegi 13/3, Hegedüs 6, Czermann 15.
Csere: Czipka 8, Bata 4, Orosi 14, Varga B. 5/3, Sólyom D.
Vezetőedző: Kovács Imre
Másodedző: Kádár Tamás

Kovács Imre: – Védekezésben sokat hibáztunk, szinte az egész mérkőzésen nem állt össze. Fegyelmezetlenek voltunk és visszaengedtük az ellenfelünket és esélyt adtunk nekik a végső győzelemre, de az utolsó percekben megmutatták az erejüket a srácok és ledolgozták a hátrányt. Ezért jár nekik a gratuláció.