U20: Későn dobbant a DEAC-szív

A kilátástalan első húsz percet követően a második félidőben felállt a padlóról és megmutatta karakterét a DEAC Kosárlabda Akadémia U20-as együttese a Morgen Ferdinánd Emléktorna elődöntőjében, azonban a huszáros hajrá kevésnek bizonyult a fordításhoz az Alba Fehérvár ellen. Jesper Gustavsson és Léránt Gábor tanítványai így a bronzéremért léphetnek pályára vasárnap, ellenfelük a Sopron KC gárdája lesz.

Kiválóan kezdte az U20-as bajnokság nyolcas döntőjét a DEAC Kosárlabda Akadémia csapata, Sólyom Bencéék mindhárom csoportmérkőzésüket sikerrel vették, amivel a B-jelű négyes élén végeztek. A másik ágon érdekes körbeverés alakult ki a Körmend, az Alba és a Pécs között, végül pont ebben a sorrendben zárták a csoportkört a felek. Ez azt jelentette, hogy a mieinkre az Alba Fehérvár várt az elődöntőben.

A fehérváriak kerete egyértelműen az egyik legerősebb a mezőnyben, a kék-fehérek kezdőötösének minden tagja rendelkezik felnőtt élvonalbeli tapasztalattal – mi több, Lukács Norbertre Forray Gábor alapemberként számított az NBI/A idei kiírásában. Kifejezetten izgalmas párharcokra volt kilátás, nagy kérdés volt például, hogy mire megy egymással a gyűrű alatt Kovács Ákos és Seyi Awogbemi, valamint, hogy a remek formában lévő Pollák-Neuwirth-Balázsi trió hogyan veszi fel a kesztyűt a Takács-ikrekkel és Balsay Ádámmal szemben.

A nagy tét rányomta a bélyegét az első percek játékára, tapintani lehetett a feszültséget a csarnokban. Kovács középtávolijával 10-9-nél még a debreceniek vezettek, azonban a negyed végére átvette az irányítást az Alba, és Kass Balázs kosarainak köszönhetően hat ponttal megléptek Pethő Ákos tanítványai. (14-20) A második etapot hajdúsági szemüvegen keresztül nézve nehéz lenne nyomdafestéket tűrő módon jellemezni: Awogbemi és Lukács dupláival villámgyorsan kétszámjegyűre hízott a különbség, (17-28) majd egy érthetetlen rövidzárlat  következtében a nagyszünetre nem kevesebb, mint huszonnégy pontos deficitet halmoztak fel a Gustavsson-legények. (24-48)

Sokáig úgy is tűnt, hogy innen már nincs visszaút Balázsiék számára, de valójában ekkor kezdett csak el dobogni a fehér-fekete szív. Kalassai és Neuwirth távoli bombái életre keltették a debreceni reményeket, a védekezés összeállt, elől pedig egy 14-0-s rohamot sikerült összehozni a harmadik negyed végén, amivel máris látótávolságon belül került csapatunk. (50-64) Fiaink a záró felvonás során is lendületben maradtak, Kalassai tovább gyártotta a triplákat, Kovács pedig a festékben dolgozott emberfelettit a fordításért. Munkájuk eredményeképp a harminchatodik minutumra mindössze négy egység volt a differencia Takácsék javára. (62-66) A végjátékra a hangulat a tetőfokára hágott a Ludovika Arénában, azonban minden igyekezetünk ellenére nem lett happy-end a történet vége: Lukács Norbert másfél perccel a dudaszó előtt behintett hárompontosa lehűtötte a kedélyeket, és lezárta a vitás kérdéseket. (64-72) Akadémiánk rangidősei tehát a bronzéremért küzdhetnek a vasárnapi helyosztón, 13 órakor, a Sopron KC ellenében.

DEAC Kosárlabda Akadémia U20 – Alba Fehérvár U20 67 – 76 (14-20, 10-28, 26-16, 17-12)

DEAC KA: Pollák 5/3, Neuwirth 9/6, Balázsi 6/6, Csikai 4, Kovács 18.
Csere: Kalassai 19/15, Fábián 4, Ságodi 2, Kiss -.
Vezetőedző: Jesper Gustavsson
Másodedző: Léránt Gábor

Jesper Gustavsson: – Nagyon büszke vagyok a csapatomra, hiszen hatalmas mélységekből küzdöttük vissza magunkat, kishíján egyenlítenünk is sikerült. Az Alba elképesztően jól védekezett az első félidőben, amire sokáig nem találtunk ellenszert, de a fordulás után  megmutattuk, hogy a sportban nincs lehetetlen, a srácok feltüzelték magukat és egymást, kevés választott el bennünket a csodától.