U20: Későn hajráztunk, vereség lett belőle

Alaposan belealudt a Sopron KC elleni összecsapás elejébe U20-as együttesünk, mely hiába küzdött nagyot a fordulás után, végül egyetlen büntetőnyi különbséggel alulmaradt.

Ahogyan azt a találkozó beharangozójában is jeleztük, hiába áll az SKC a táblázat tizenkettedik helyén, a hűség városának fiataljai magas minőséget képviselnek, ebből kifolyólag bőven képesek meglepetést okozni esélyesebbnek titulált ellenfelekkel szemben is.

A mieink ezt első kézből tapasztalhatták meg a csütörtöki ütközet nyitónegyede során, mely ugyan két DEAC-találattal indult, ám sorozatban tizenhárom soproni egységgel folytatódott. A rémálomnak Fekete Csongor szépítő-duplájával még nem volt vége, hamarosan ugyanis újabb hat pont érkezett válasz nélkül a házigazdától, így a játékrész hajrájában már kétszámjegyű távolság tátongott a felek között. A szünetig hátralévő időben Orosi Bálint villant a debreceniek oldalán, de erre is jött felelet egy tripla formájában, 22-10-es hazai előnnyel fejeződött be a hidegzuhanyszerű periódus.

A pihenőt követően sajnos ott folytatódott a mérkőzés, ahol korábban abbamaradt; Meszlényi Róbert tanítványai parádéztak, míg a hajdúságiak kétségbeesetten keresték ritmusukat. A második etap közepén már a húsz felé konvergált a differencia, ekkor tűnt úgy, hogy kezdenek észbekapni a fehér-feketék, akik a Bata Olivér-Várszegi Ádám-Czermann Patrik trió eredményességére építve gyorsan lefaragták deficitük több, mint felét. Ezért is volt különösen fájó Nyerges Milán kettese, majd Keller Bendegúz közvetlenül a félidőt megelőzően elsüllyesztett trojkája, hiszen a már felívelő pályán lévő cívisvárosiak ezzel hirtelen megint tizenöt pontos hátrányban találták magukat. (44-29)

Az áttörésre a harmadik felvonás derekáig kellett várni. Varga Sándorék végre elkapták a fonalat támadásban, amihez immáron jó védekezés is párosult. Ezen faktorok összessége elégnek bizonyult ahhoz, hogy pár minutum leforgása alatt egy híján teljesen eltűntesse a különbséget a DEAC, Várszegi középtávolija után 54-53-as állás köszönt vissza a kijelzőről. Ugyan a felvonás a soproni Bősze Gergő kosaraival zárult, akadémistáink helyzete ezzel együtt is ezerszer kedvezőbbnek látszott az addigiaknál. (57-53)

A sorsdöntő szakaszra kilábalt hullámvölgyéből a vendéglátó, a dunántúliak a harmincnegyedik minutumra ismét tízzel elléptek. (68-58) Fiataljaink a végjátékhoz közelítve még egy utolsó nagy rohamra összerendezték soraikat, Balázsi Ákos, Hegedüs Brúnó és Várszegi Ádám is bevágott egy-egy hármast, Hegedüs zsákolásánál talpra ugrott a DEAC kispadja, Várszegi újabb, immáron egyenlítést érő távolijánál pedig valóságos extázisba kerültek növendékeink. (72-72) Bánatunkra hiába a megsüvegelendő feltámadás, a csata innentől csupán egyetlen büntetőt tartogatott, amit az SKC játékosa, Gadácsi Dávid tett a helyére – a fordulatos és meglehetősen tanulságos találkozó tehát vereséget hozott Kovács Imre fiai számára.

Sopron KC U20-DEAC Kosárlabda Akadémia U20 73-72 (22-10, 22-19, 13-24, 16-19)

DEAC KA: Varga S. 7/3, Hibján -, Várszegi 17/15, Hegedüs 11/9, Czermann 10.
Csere: Bata 15/9, Balázsi Á. 5/3, Orosi 4/3, Sólyom D., Varga B., Ikker.
Vezetőedző: Kovács Imre

Kovács Imre: – Az első félidőben nem volt meg a ritmusunk sem védekezésben, sem támadásban, így nagy előnyt adtunk a Sopronnak. A nagyszünetben rendeztük a sorainkat és visszajöttünk a mérkőzésbe. Megérdemelten nyert ellenfelünk, mert végig akart és küzdött, míg mi ezt csak a második félidőben tettük meg.