U20: Megérdemelt siker a forduló rangadóján

Négypontos, 74-70-es győzelmet aratott a DEAC Kosárlabda Akadémia U20-as csapata a Sopron KC együttese felett a korosztályos élvonal ötödik fordulójában. A kiegyenlített első húsz perc után Horváth Imre fiai a harmadik negyedben magabiztos előnyt építettek ki, majd a soproniak nagy hajráját követően ismét sikerült megújulniuk.

Jelentős feladat várt U20-asainkra szombat délután: az eddig veretlen Sopron KC gárdája látogatott az Oláh Gábor utcai Sportcsarnokba. A mieink keretében négy olyan játékos is helyet kapott, akik pályára léptek az előző kiírás bronzmérkőzésén, melyet szintén ez a két csapat vívott, és a dunántúliak sikerével zárult. Közülük hárman, Balázsi Soma, Kiss Kolos és Kurucz Ádám a kezdőötösben kapott lehetőséget, míg Neuwirth Bence a kispadon kezdte az összecsapást.

A mérkőzést egy hajszállal, de a vendégek indították jobban, leginkább Csendes Péternek köszönhetően, aki az első kilenc soproni pontból hetet magára vállalt. 11-8-as SKC-előnynél Balázsi Soma vette kezébe az irányítást, kapitánya vezérletével egy 11-0-s etapot futott a DEAC. (19-11) A remek debreceni szériát Schöll Rihárd találatai törték meg, a negyed végére pedig kishíján el is tűnt a hajdúsági fór. (22-20)

A folytatás hasonló forgatókönyv szerint alakult, időről-időre elléptek a hazaiak, de Bors Miklós tanítványai nem hagyták magukat leszakítani. Schöll duplájával a tizenhetedik percben mindössze egy pontra olvadt a differencia (33-32), de Varga Boldizsár és Kiss Kolos gondoskodtak arról, hogy övéik vonulhassanak kedvezőbb helyzetből a nagyszünetre. (37-34)

A fordulás után Vámosi Dávid és Tóth Dániel révén fordított a Sopron, majd akadémistáink ritmust váltottak, és egy 15-2-es futással újfent megnyugtató különbséget alakítottak ki. (52-41) Ekkorra a védekezésünk is összeállt, a támadó térfélen pedig Kiss és Neuwirth remekelt: 55-43-as állást mutatott az eredményjelző a záró játékrész előtt.

A végjáték nem várt izgalmakat hozott, Schöll Richárd és Csátaljay Péter kosarai felélesztették az „ördögök” reményeit. A vendégek fokozatosan ledolgozták hátrányukat, és a harminchetedik minutumban a vezetést is átvették. (67-68) Szerencsére az utolsó szó mégis a cívisvárosiakat illette meg, a 20 pontig és hátvéd létére 17 (!) lepattanóig jutó Kiss lélektani szempontból a legmegfelelőbb pillanatban értékesített egy triplát, a kegyelemdöfést pedig Madar Krisztián vitte be.

DEAC Kosárlabda Akadémia U20 – Sopron KC U20 74-70 (22-20, 15-14, 18-9, 19-27)

DEAC KA: Kurucz 8/6, Madar Kristóf, Kiss 20/9, Balázsi 14/6, Czermann 7.
Csere:
Neuwirth 14/6, Madar Krisztián 5, Varga 6, Papy 3/3, Szívós.
Vezetőedző: Horváth Imre
Másodedző: Léránt Gábor