U20: Nyögvenyelős győzelem

Alaposan megizzadt Darko Ivanovics és Nemes Péter legénysége az Alba Fehérvár ellen, azonban a negyedik negyedben nyújtott teljesítmény végül elégnek bizonyult a sikerhez – és egyúttal a reguláris szakasz harmadik helyének bebiztosításához.

Ugyan a papírformát tekintve magasan a DEAC számított a szombati, Alba Fehérvár elleni összecsapás esélyesének, korán bebizonyosodott, hogy a mieinknek egyáltalán nem lesz egyszerű dolga a már tét, valamint az ezzel járó nyomás nélkül pályára lépő Fejér-megyeiekkel szemben. Kertész Dániel tanítványai egy 13-5-ös rajtot repesztve állva hagyták a rajtnál a meglehetősen enerváltan kezdő házigazdát, s bár a fehér-feketék a nyitó játékrész második felében olykor-olykor már mutattak életjeleket, továbbra is hátrányban vonultak pihenőre. (15-18)

A negyedek közötti szünet elméletileg tökéletes alkalmat kínált volna a hajdúságiaknak soraik rendezésére, ehelyett viszont a folytatásban is a székesfehérváriak akarata érvényesült; Nemes Péter szinte azonnal magához is parancsolta övéit. Szerencsére Kenéz Csaba és Ságodi Róbert személyében ezúttal is akadt, aki kivezesse a cívisvárosiakat a gödörből, egy 13-4-es futással a félidő derekára fordított is a hazai alakulat. (28-26) Magyari Kristóf révén a tizenharmadik próbálkozásra végre a hárompontos vonalon kívülről is betaláltak a csapnivaló dobóformát kifogó debreceniek, ám a vendégek nem hagyták magukat leszakítani, a nagyszünetben csupán eggyel jártak előrébb fiataljaink. (36-35)

Hiába vette át a vezetést a tizenöt perces megszakítás előtt a DEAC, kedvezőbb helyzetét nem sikerült megszilárdítania a térfélcserét követően sem – mi több, az Alba három, egymás után elsüllyesztett távolival visszaszerezte a fórt. (45-48) A periódusból hátralévő időben fej-fej mellett haladtak a felek, hol egyik, hol másik állt egy hajszálnyival jobban; az etap végén éppen a kék-fehérek irányába billent a mérleg nyelve. (57-58)

A záró felvonásra aztán csak-csak megemberelte magát Darko Ivanovics és Nemes Péter fiai; agresszív letámadásuk eredményeképp egy 8-0-s rohammal indították az utolsó szakaszt akadémistáink. (65-58) A derekasan küzdő fehérváriak ereje ekkorra elfogyni látszott, az olló pedig fokozatosan nyílt. A differencia hamarosan kétszámjegyűre hízott, míg a lefújáshoz közelítve már húsz pont felé konvergált a különbség. A végeredményt tekintve ifistáink összességében simának tűnő diadalt arattak – ezzel megszilárdítva alapszakaszbeli harmadik helyüket – ellenben a mostani performansznál bizonyosan sokkal több fog kelleni jövő héten, a Budapesti Honvéd otthonában.

Az ütközet hajrájában az Alba játékosa, Bajnok Levente súlyosnak tűnő sérülést szenvedett, neki ezúton is gyors felépülést kívánunk.

DEAC Kosárlabda Akadémia U20 – Alba Fehérvár U20 86-69 (15-18, 21-17, 21-23, 29-11)
DEAC: Kenéz 20/3, Ságodi 17/6, Várszegi 15, Hegedüs 9, Czermann 2.
Csere: Fekete Cs. 3, Magyari 12/3, Hibján 6, Bankó 2, Turán -, Horváth -, Tóth L. -.
Vezetőedző: Darko Ivanovics
Másodedző: Nemes Péter