U20: Tíz perc jó játék elégnek bizonyult

Meglehetősen nehezen lendült játékba, azonban a harmadik negyedben mutatott remek teljesítményével eldöntötte a Sopron KC elleni bajnokit U20-as különítményünk, ezzel megszerezve szezonbeli hetedik győzelmét.

A tavalyi aranycsata résztvevői a 2023-24-es kiírás során először találkoztak egymással szombat délután, azonban a két gárda immáron meglehetősen más célokért küzd; míg a mieink továbbra is a pontvadászat egyik favoritjaiként a tabella második helyéről várhatták az összecsapást, addig az előző idény óta több kulcsemberét is elveszítő Sopron sereghajtóként érkezett Debrecenbe.

A hajdúságiak a papírformának megfelelően egy 8-2-es szériával indítottak, ám a pazar rajtot követően jelentősen visszaestek, amit a távolról kiemelkedő százalékkal célzó vendégek egy 11-2-es szériát produkálva meg is büntettek. Kovács Imre tanítványai a periódusból hátralévő időben sem igazán tudtak igazán kikászálódni a hullámvölgyből, enerváltan kosárlabdáztak, míg a mindössze hét fős rotációval játszó kék-fehérek a létszámukból adódó hiányosságokat lelkesedéssel és kiváló dobóformával kompenzálták, így némi meglepetésre 20-20-as döntetlennel zárult a nyitó felvonás. A cívisvárosiak bánatára a második etap során is a korábbi tendenciák érvényesültek, egy-egy jobb szakaszt leszámítva az igazi áttörés elmaradt, ezáltal az SKC lépést tudott tartani Várszegi Ádámékkal – a nagyszünetben mindössze egyetlen egység választotta el a feleket.

A fehér-feketék szakmai stábja bizonyára kifejezte nemtetszését akadémistáink felé az öltözőben, lévén a harmadik negyedre a korábbiaknál hatványozottan agresszívabb, valamint motiváltabb DEAC futott ki a parkettre. Az egészpályás letámadás és a faulthatáron való védekezés eredményre vezetett, futószalagon érkeztek a labdaszerzések és a könnyed ziccerek, de a periméteren kívülről sem illetődött meg a Kovács-legénység, főként a végül öt tripláig jutó Varga Sándor volt elemében távolról. A félidő utáni tíz percben tizenkilenc ponttal múlták felül riválisukat Czermann Patrikék, ezzel gyakorlatilag el is dőlt a mérkőzés. Az utolsó játékrész alatt érdemi változás nem történt, a differencia állandósult, s bár a Sopron a lefújásig valamelyest kozmetikázott az álláson, a hazai diadal már nem forgott veszélyben. Növendékeink tehát hetedik sikerüket is bezsebelték és őrzik második pozíciójukat a táblázaton.

DEAC Kosárlabda Akadémia U20-Sopron KC U20 81-63 (20-20, 22-21, 27-8, 12-14)

DEAC KA: Varga S. 17/15, Turán 9/6, Várszegi 6, Hegedüs 10/6, Czermann 15.
Csere: Czipka 9/9, Orosi 6, Bankó 4, Szász-Veres 3/3, Varga B. 2, Sólyom -, Hibján -.
Vezetőedző: Kovács Imre
Másodedző: Kádár Tamás

Kovács Imre: – Gratulálok a Sopronnak, hiszen három egál negyedet játszottak velünk. Ami bennünket illet, el kell gondolkodnunk azon, hogy megvárjuk-e azt a pillanatot, amikor megégetjük magunkat a dekoncentráltságunk és a felelőtlenségünk miatt. Az első pillanattól kezdve sokkal nagyobb energiákat kell mozgósítanunk.