U23: Csak a fejlődés számít

A DEAC U23-as csapata jelenleg tizenhét lejátszott mérkőzés után az NBI/B zöld csoportjának tizenkettedik helyén áll. Jesper Gustavsson és Léránt Gábor tanítványainak szereplését azonban a tabella állásán kívül érdemes több nézőpontból is megvizsgálni. Ehhez nyújt némi segítséget következő cikkünk.

Tény és való, hogy Csikai Andrásék tizenkét meccs óta tartó nyeretlenségi szériája nem éppen impozáns mutató, de a teljes kép a puszta végeredményeknél jóval árnyaltabb. Csapatunk magasan a legfiatalabb kerettel versenyez a felnőttek között, Jesper Gustavsson legénységének névsora csaknem teljesen megegyezik akadémiánk U20-as gárdájáéval.

Legidősebb játékosunk az 1999-es születésű Asszú Ádám, míg a legfiatalabb a 2005-ös Promise Udemezue, aki egyben a teljes mezőny legifjabbja is. Együttesünk öt legmagasabb pontértékével rendelkező kosarasának átlagéletkora 19 év, a VAL-mutató tekintetében pedig ez az érték még ennél is alacsonyabb. (18,6) Csak összehasonlításképpen: a listavezető Cegléd öt legjobb dobójának átlagéletkora meghaladja a 25 évet, (25,2) míg a VAL-mutató esetében a 26-ot is. (26,2)

Az NBI/B zöld csoportos csapatainak öt legjobb dobójának kora és pontértéke. Az NKA Pécs és a PVSK-CARGATE együttesei ugyan a piros csoportban versenyeznek, azonban szintén U23-as csapatokkal, így szintén felkerültek listánkra.

 

Az NBI/B zöld csoportos csapatainak (+ NKA Pécs és PVSK-CARGATE) öt legjobb VAL-mutatóval rendelkező játékosa, átlagéletkorral, és VAL-értékkel

Öt 18 év alatti játékosunk is rendszeres lehetőséget kap a fejlődésre a B-csoportban: Kalassai Martin, Ságodi Róbert és Promise Udemezue legalább tíz, míg Czermann Patrik és Kiss Kolos legalább öt találkozón öltött szerelést.

A legalább tíz mérkőzésen pályára lépő, 18 év alatti játékosok száma az NBI/B zöld csoportjában, kiegészülve az NKA Pécs és a PVSK-CARGATE U23-as együtteseivel.

Juniorjainkra ráadásul nem csak epizódszereplőkként tekint a szakmai stáb, Kalassai 22,5 percet, Ságodi csaknem húszat, (19,5) Kiss és Udemezue valamivel több, mint másfél negyedet, (15,6 és 15,2 perc) míg Czermann közel 14 percet (13,6) tölt átlagban a játéktéren. Ezek szintén egyedülálló tendenciák a magyar harmadosztályban, és jól mutatják egyesületünk kimondott célját, mely nem más, minthogy tehetséges sportolóink minél előbb felvegyék a felnőtt kosárlabdázás ritmusát. Ezt fogalmazta meg a DEAC Kosárlabda Akadémia szakmai igazgatója, Berényi Sándor is.

– Az NBI/B zöld csoportja számunkra a tehetséges játékosaink menedzseléséről szól, az eredmény egyáltalán nem számít. Természetesen szeretnénk győzelmeket gyűjteni, de ennél sokkal fontosabb, hogy a fiúk hétről hétre a felnőttek között is lehetőséget kapjanak, hozzászokjanak a „nagyok” fizikális és gyors játékához, és tapasztalják azt a fajta rutint, amit saját korosztályukban nem igazán tudnak. A mezőny legfiatalabb csapata a miénk, gyakorlatilag akadémiánk U20-asaival szerepelünk a zöld csoportban. Azt is meg kell említenünk, hogy ez a csapat csak ritkán tud teljes kerettel készülni, hiszen a társaság egy része az élvonalbeli gárdánál, míg egy másik különítmény többször az U18-asoknál edz vagy játszik. Ebből kifolyólag az összeszokottsággal helyenként akadnak problémák, azonban panaszra nincs okunk, hiszen a korosztályos bajnokságokban jól szerepelnek a csapataink. Úgy gondolom, hogy ez az útja annak, hogy azok a gyerekek, akik megítélésünk szerint készen állnak rá, fontos tapasztalatokat gyűjtsenek, így igyekszünk is minél előbb a mélyvízbe dobni őket. Nemcsak, hogy szerepet kapnak és bemutatkozhatnak a felnőtt bajnokságban, de fontos feladatokat bízunk rájuk a mérkőzések alkalmával, amik előreviszik a karrierjüket, elősegítik fejlődésüket. A 2005-ös születésű Promise Udemezue mellett a következő ígéret a kadettcsapat válogatott játékosa, Varga Boldizsár, aki amint lehet, be fog mutatkozni a B-csoportban is – nyilatkozta a sportvezető.

Ha már bemutatkozók, a szavak mellé Debrecenben tettek is társulnak, hiszen a 2020-21-es kiírásban hat játékosunk debütálhatott az NBI/B zöld csoportjában, és ami még fontosabb, szintén hat a felnőtt élvonalban. Utóbbiak közül a 2002-es születésű Neuwirth Bencét érdemes kiemelni, aki kilenc lejátszott meccs után 11,2 játékpercet átlagol a legjobbak között. Az U23-as alakulat vezetőedzője, Jesper Gustavsson azt szeretné, hogy csapatából a jövőben egyre többen jussanak az első osztály kapujába.

– A zöld csoport egy kiváló esély számunkra, hogy fizikálisan és technikailag is előrébb tartó ellenfelekkel találkozzunk. Célunk, hogy a DEAC felnőttcsapatának előmenetelét szolgáljuk. Biztos, hogy jobban is állhatnánk a tabellán, ha az eredmények szempontjából közelítenénk a mérkőzésekhez, de ahogy azt már többször is leszögeztük, esetünkben a számok semmit sem jelentenek. A hangsúlyt sokkal inkább arra fektetjük, hogy Kovács Adrián minél mélyebb merítési lehetőségekkel dolgozhasson a nagycsapat élén, különös tekintettel az érvényben lévő fiatalszabályra – mondta a skandináv tréner.

Fiataljaink szerda délután javíthatnak mérlegükön, a Pénzügyőr SE gárdáját fogadják az Oláh Gábor utcai Sportcsarnokban.