Zökkenőmentes start az U20-asoktól

Minden negyedet megnyerve, sima, harmincegy pontos győzelemmel kezdte meg a korosztályos élvonal küzdelmeit a DEAC Kosárlabda Akadémia U20-as csapata. Horváth Imre együttese a Nyíregyháza gárdáját fektette két vállra a szezonnyitón.

Alapos átalakuláson ment keresztül akadémiánk U20-as együttese a nyár folyamán. A mögöttünk álló idényben az U20-as és az U23-as korosztályt lényegében ugyanazok a játékosok alkották, akik ezáltal egyszerre két fronton harcoltak. Ez a felállás az idei szezonra megváltozott, az U20-asok csak saját bajnokságukban, míg az U23-asok csak az NBI/B zöld csoportjában versenyeznek. A tavalyi keretből Czermann Patrik, Kurucz Ádám, Kiss Kolos és Promise Udemezue maradt hírmondónak, hozzájuk csatlakoztak az U18-asok és az U16-osok közül felkerült kosarasnövendékek. Némileg az edzői stáb is lecserélődött, a karmesteri pálcát Horváth Imre vette át az elköszönő Jesper Gustavssontól, az új tréner munkáját pedig a Léránt-Gábor-Nagy Lajos duó segíti.

Az új idény első bajnokiját a Lovas-Gadus-Kurucz-Varga-Czermann ötössel kezdték fiataljaink. Varga Boldizsár és Lovas Botond triplái adták meg az alaphangot akadémistáinknak, akik korán magukhoz ragadták az irányítást. A találkozó tempóját egyértelműen a mieink diktálták, de a vendég nyíregyháziak nem hagyták magukat leszakítani, a nyitó játékrész mindössze ötpontos különbséggel ért véget. (20-15)

A folytatásban tovább növelte az iramot a DEAC, Udemezue beállítása új lendületet hozott a cívisvárosiak játékába. Mindeközben a védekezés is összeállt, a második etapban tíz ponton tartották a szabolcsiakat Horváth Imre tanítványai, akik a nagyszünetre tizenöt egységnyi előnyt építettek ki. (40-25)

A fordulás után is a debreceni dominancia érvényesült, a hazaiak igyekeztek mihamarabb dűlőre vinni a vitás kérdéseket. A harmincadik percre karnyújtásnyira kerültek a végső sikerhez a fehér-feketék: Udemezue hármasaival átlépte a húszat a differencia. (62-41)

A „cápák” sorsát a negyedik negyedben remeklő Czermann Patrik pecsételte meg végleg, aki megállíthatatlannak bizonyult a büntetőterületen belül. A vendégek utolsó erőtartalékaikat is felemésztették, a bővebb merítési lehetőségekkel rendelkező hajdúságiak pedig zárásképpen még tíz pontot rápakoltak addigi fórjukra. A nagyarányú győzelemből négyen is kétszámjegyű teljesítménnyel vették ki részüket: Czermann 20, Kurucz 16, Udemezue és az U20-asok között debütáló Varga Boldizsár egyaránt 13-13 egységet termeltek. Folytatás szombaton, Pécsett.

DEAC Kosárlabda Akadémia U20 – Nyíregyháza Blue Sharks U20 81-50 (20-15, 20-10, 24-18, 17-7)

DEAC KA: Lovas 7/3, Gadus 2, Kurucz 16/3, Varga 13/3, Czermann 20.
Csere: Udemezue 13/9, Kiss 6, Jankó 2, Tóth 2, Fülep -.
Vezetőedző: Horváth Imre
Segédedzők: Léránt Gábor, Nagy Lajos