Sztáredzőktől tanulhattak trénereink

A mádi évnyitást követően a hétvégét már Pécsett töltötték edzőink a Nemzeti Kosárlabda Akadémián megrendezett II. Nemzetközi Kosárlabda Konferencián, ahol a sportág olyan megkérdőjelezhetetlen tekintélyeinek előadásait hallgathatták a résztvevők, mint a Toronto Raptorssal 2019-ben NBA-bajnoki címet szerző, 2020-ban pedig az év edzőjének megválasztott Nick Nurse, vagy a Stephen Curry-t is felfedező, legendás Robert McKillop. Tapasztalatait U16-osaink mestere, Gál Balázs összegezte.

Péntek délután véget ért az új szezon első hivatalos eseménye, akadémiánk Mádon megkezdte a 2022-23-as szezont. A következő úticél a pécsi Rátgéber Akadémia volt utánpótlásműhelyünk szakemberei számára, ahol immáron második alkalommal került megrendezésre a Nemzetközi Kosárlabda Konferencia. A szombat délelőttől vasárnap estig tartó összejövetel előadói névsorában világszinten elismert trénerek is helyet kaptak – a legnagyobb várakozás kétségkívül a Toronto Raptors mindmáig egyetlen NBA bajnoki címét begyűjtő Nick Nurse, valamint a Davidson Wildcats élén harminchárom esztendőt eltöltő, Stephen Curry-t is kinevelő Robert McKillop szekcióját övezte. Gál Balázs beszámolója alapján a sztáredzők maradéktalanul kielégítették az információéhes hallgatóság igényeit.

– Mindketten óriási hatást gyakoroltak rám, ami azt illeti, azóta is próbálom feldolgozni és elraktározni az elhangzó hasznos tippeket és praktikákat. Nurse egy végtelenül közvetlen és kedves ember, remek humorérzékkel megáldva. Emellett persze kiváló szónok, szavai mögött pedig elképesztő mennyiségű tudás lakozik. Tőle leginkább a szakmai hatékonyságunk növelésével kapcsolatosan kaptunk ötleteket, de bármilyen témakörben készséggel válaszolt az időközben felmerülő kérdésekre. McKillop kirobbanó dinamikával tartotta meg előadását, energiái pedig átragadtak a közönségre is. Olyan apróságnak tűnő részletek fontosságára világított rá, melyekkel minden edző szembesül karrierje adott pontján, de jellemzően nem fektet elég hangsúlyt. Kiemelte a stabil alapok elengedhetetlenségét és széles körben beavatott bennünket saját játékfilozófiájába. Lenyűgözött a stílusa, a tapasztalata és tájékozottsága; még a DEAC címerét is be tudta azonosítani, mint a kiemelt magyarországi kosárlabda-akadémiák egyikét – foglalta össze élményeit kadettcsapatunk vezetőedzője.